Καλλιόπη Τσουπάκη

Κατάλογος συνθετών

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1963. Ξεκίνησε τις μουσικές της σπουδές (πιάνο - θεωρητικά) στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών με τους Κ. Γαϊτάνο και Σ. Ιωαννίδη. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης με τον Γ. Ιωαννίδη. (1985-88). Μετά το δίπλωμα πιάνου συνέχισε τις σπουδές της στo Royal Conservatory of the Hague με τον Louis Andriessen, απΆ όπου αποφοίτησε το 1992. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, έλαβε υποτροφίες από το Darmstadt International Contemporary Music Days και το Γαλλικό Σύνδεσμο Centre Acanthes για να παρακολουθήσει καλοκαιρινά σεμινάρια με τους Μεσιάν, Ξενάκη, Μπουλέζ, Φέλντμαν κ. ά. Το 1993 κέρδισε μία τρίμηνη υποτροφία από το ίδρυμα Pepiniιres for Young Artists για να ζήσει και να δουλέψει στη Βουδαπέστη.

Έχει ήδη συνθέσει ένα ευρύ ρεπερτόριο για μουσικούς και σύνολα όπως το Nederlands Blazers ensemble, το Xenakis ensemble, το Volharding, το New Ensemble, το Renoir ensemble, τη Nederlands Studenten Kamerkoor, το Asko ensemble και την Ελληνική Μητροπολιτική Χορωδία της Νέας Υόρκης. Πολλά έργα της έχουν γραφτεί κατόπιν παραγγελίας από διάφορους φορείς: Ελληνικό Μουσικό Κύκλο, (Απόηχος θάλασσας βαθειάς, 1988), ΓΆ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας (Νυκτός Οράματα, 1989), Συμπόσιο για το φλάουτο με ράμφος του Calw (Χαραυγή, 1994) Πανεπιστήμιο του ¶μστερνταμ (Ubi Sum?, 1996), Πολιτιστικό Ίδρυμα του Ρότερνταμ (Pas de deux, 1995, E guerra e morte, 1997), Εθνικός Διαγωνισμός ¶ρπας της Ολλανδίας (Pirouette, 1997).

Η μουσική της παίζεται συχνά σε όλη την Ευρώπη, αλλά και τις Η.Π.Α (Carnegy Hall, Alice Tully Hall στη Νέα Υόρκη). Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε διεθνή φεστιβάλ όπως η Διεθνής Εβδομάδα Μουσικής Gaudeamus στο ¶μστερνταμ (1991, 1993) το Φεστιβάλ Νέας Μουσικής του Μίντελμπουρχ (1992, 1994), το Διεθνές Φεστιβάλ Τεχνών της Μάλτας (1991) το Φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής Area de Muisica στη Βαλέντσια, το Focus Festival της Νέας Υόρκης, η Εβδομάδα τσέμπαλου στο Ysbreker του ¶μστερνταμ, το Other Minds Festival του Σαν Φρανσίσκο, το Recorder Symposium Calw (1995) στη Γερμανία, το Consequenza Festival του Ρότερνταμ (1998), το Confrontations Festival του Ρότερνταμ (1998), στο Έβδομο Διεθνές Φεστιβάλ συνθετών στο Βελιγράδι (1998). Η σύνθεση της Σαπφούς δακρύων επιλέχτηκε το 1996 από το Διεθνές Βήμα Συνθετών που οργανώνεται από το Διεθνές Μουσικό Συμβούλιο της UNESCO.