Δημήτρης Μαραγκόπουλος

Κατάλογος συνθετών

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 24 Ιουνίου 1949, όπου και ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου στα θεωρητικά και στη σύνθεση. Συνέχισε τις σπουδές του στην Κρατική Ανώτατη Σχολή Τεχνών του Βερολίνου από όπου αποφοίτησε το 1976 με κρατική γερμανική υποτροφία. Τελείωσε επίσης το Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα συνεργάστηκε στο, υπό τον Μάνο Χατζιδάκι, «Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ» ως μέλος της Επιτροπής Προγράμματος, γράφοντας μεταξύ άλλων και μουσική για τη δημοφιλέστατη εκπομπή “Εδώ Λιλιπούπολη”.

Το 1984-1985 ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσικού Τμήματος της ΕΡΤ2.

Το 1988 ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσικού Τμήματος και του Δημοτικού Ωδείου Βόλου συντελώντας στην έντονη ανάπτυξη της μουσικής ζωής της πόλης με τη δημιουργία δύο συμφωνικών ορχηστρών και τη διοργάνωση πλήθους εκδηλώσεων. Η Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου πήρε μέρος σε σημαντικές εκδηλώσεις στο Ηρώδειο, στη Λυρική Σκηνή, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο εξωτερικό, ενώ το Τμήμα Μουσικής βραβεύτηκε το 1997 με το Βραβείο της Ένωσης Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου. Το 1994 ανέλαβε μαζί με τη Λυδία Κονιόρδου, και από το 1997 μόνος του, το Κέντρο Μουσικού Θεάτρου που διοργάνωσε μέχρι σήμερα πέντε διεθνή φεστιβάλ με τεράστια συμμετοχή του κοινού.

Το 1993 ανέλαβε τη διεύθυνση του Μουσικού Αναλογίου του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» και από το 1997, τη διεύθυνση του κύκλου «Γέφυρες» στο Μέγαρο Μουσικής, κύκλοι που και οι δύο σημείωσαν σημαντική επιτυχία στην προσέλευση του κοινού και στην εκπλήρωση των καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών στόχων τους.

Έχει διδάξει μουσική στα Πανεπιστήμια Αθηνών, Θεσσαλίας, στο Κολέγιο Αθηνών και στη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία. Τον Μάρτιο του 2002 εξελέγη καθηγητής σύνθεσης στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Το συνθετικό του έργο, χωρίς να περιοριστεί σε ένα συγκεκριμένο μουσικό ιδίωμα, ανέπτυξε έναν δικό του προσανατολισμό. Από τα πρώτα του έργα, “Ατρείδες” (1975), “Κασσιανή και Θεόφιλος” (1978), ως τα πιο πρόσφατα, “Αντάυγειες από το ¶σμα Ασμάτων”, “Ανατολικός και Δυτικός ¶νεμος”, “΅Ηρως ΅Αγγελος”, “Έφεσος”, “Οι άνεμοι της οικουμένης”, “Θερινό Ηλιοστάσιο”, “Σαμοθράκη”, “Η ανάσα της γης”, που πρωτοπαίχτηκε από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα της Μόσχας, “Ανταύγειες από το μικρό φεγγάρι”, ένα μεγάλο μέρος της μουσικής του βαδίζει στο δρόμο όπου συναντώνται παραδοσιακοί μουσικοί πολιτισμοί με κέντρο βάρους την ελληνική παράδοση και δυτικές επιρροές.

Έργα του έχουν παιχτεί σε πολλές χώρες, όπως οι Η.Π.Α., η Γερμανία, η Ιταλία, η Σουηδία, ο Καναδάς, η Ουγγαρία και η Ελβετία. Εκτός από συμφωνική μουσική, έχει γράψει τραγούδια, μουσική δωματίου, μουσική για χορό, τηλεόραση και θέατρο σε σκηνοθεσία Κουν, Ευαγγελάτου, Καμπανέλλη, Βουτσινά, Μπάκα, κ.α., καθώς και σε μικτά οπτικοακουστικά θεάματα σε σκηνοθεσίες Τόλια, Βάλτμαν και άλλων.

Έχει γράψει τέσσερις όπερες: το “Γυάλινο Κύκλο” σε λιμπρέτο Μαριανίνας Κριεζή (Μουσικός Αύγουστος, Ηράκλειο), το “Τραγούδι του Αιώνα” σε λιμπρέτο Σωτήρη Χατζάκη (θέατρο Λυκαβηττού, Βόλος, Καλαμάτα), το “Ταγκό των Σκουπιδιών” σε λιμπρέτο Αρκά (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών) και τη “Μάσκα του Κόκκινου” (Εθνική Λυρική Σκηνή). Την περίοδο αυτή συνθέτει ένα συμφωνικό έργο που θα εκτελεστεί από την Συμφωνική Ορχήστρα του BBC.

Βιβλιογραφία: Λεξικό Ελλήνων Συνθετών, Αλέκα Συμαιωνίδου, Νλακας 1995

Σχετικές συνδέσεις

Επικοινωνία: dimar@megaron.gr