Αλέξανδρος Καλογεράς

Κατάλογος συνθετών

Βιογραφικό Σημείωμα

Αλέξανδρος Καλογεράς γεννήθηκε στην ΑΘήνα το 1961. Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο πιάνο με την Τούλα Μινέτου-Μεταξά, την Χαρά Καλομοίρη και τον Αλέξανδρο Τουρνάισσεν, θεωρητικά με τον Δημήτρη Δραγατάκη, διεύθυνση χορωδίας με τον Αντώνη Κοντογεωργίου και φωνητική με το Γιώργο Ζερβάνο. Με την οικονομική βοήθεια διαφόρων υποτροφιών, συνέχισε με σπουδές σύνθεσης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και του Χάρβαρντ με καθηγητές τους Θεόδωρο Αντωνίου, Bernard Rands, John Harbison και Donald Martino. Παράλληλα συμμετείχε στα καλοκαιρινά μαθήματα του Centre Acanthes στην Αβινιόν (Γαλλία) με τους Olivier Messiaen, Luigi Nono και Toru Takemitsu, καθώς επίσης στα καλοκαιρινά τμήματα του Darmstadt, (Γερμανία) και στα διεθνή σεμινάρια νέων συνθετών στην Αγία Πετρούπολη (Ρωσία) με τον Sergei Slonimsky.

Σαν συνθέτης έχει καλύψει όλα σχεδόν τα είδη μουσικής. Ο κατάλογός του περιλαμβάνει έργα για σόλο όργανα, μουσική δωματίου, συμφωνική ορχήστρα, ορχήστρα δωματίου, χορωδία, μουσική για το θέατρο καθώς επίσης μουσική για μαγνητοταινία και ηλεκτρονικό υπολογιστή. Τα περισσότερα από αυτά είναι αναθέσεις φεστιβάλ και μουσικών οργανισμών της Ελλάδας και του εξωτερικού, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας αλλά και ανεξάρτητων μουσικών. Έχει βραβευτεί με το ΑΆ βραβείο στο διαγωνισμό σύνθεσης «Γ. Α. Παπαϊωάννου» για τα έργα Στάνζα (1990) για ορχήστρα δωματίου, και Κουαρτέτο (1992). Το 1989 κέρδισε το ΒΆ Βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης «Ολύμπια» που διοργάνωσε το ΑΆ Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας με το κουαρτέτο εγχόρδων ΆIέρων. Το 1996 παίρνει το Α΄Βραβείο στον Πρώτο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικών Έργων του Σ.Κ.Ω.Α για τη συλλογή είκοσι κομματιών για πιάνο Οι Μικροί Ερωδιοί. Επί πλέον το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ του έχει απονείμει δύο βραβεία για τα έργα Στάνζα ΒΆ, για συμφωνική ορχήστρα και Στάσιμον, για πιάνο.

Κάθε χρόνο τα έργα του παρουσιάζονται σε πολλές πόλεις ανά τον κόσμο. Πολύ συχνά είναι προσκεκλημένος σε διεθνή φεστιβάλ στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες και σε χώρες της Ρωσικής Συνομοσπονδίας όπου έχει παρουσιάσει περί τις 40 διαλέξεις με θέμα τη σύγχρονη μουσική στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Εκτός από την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, έργα του έχουν μεταδοθεί από ραδιοφωνίες χωρών του εξωτερικού όπως των ΗΠΑ (WGBH, WCRB, Cosmos FM-WNYE), Καναδά Ολλανδίας (ΝΟΒ), Ρωσίας, Λευκορωσίας, Ισπανίας και Ιταλίας (RAI). Παράλληλα με τη συνθετική του δραστηριότητα διδάσκει θεωρητικά και σύνθεση στα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και Μπέρκλυ στη Βοστώνη.