Θοδωρής Αμπαζής

Κατάλογος συνθετών

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1967.

Παρακολούθησε μαθήματα πιάνου και θεωρητικών στο Εθνικό Ωδείο και στο Ωδείο N. Σκαλκώτας. Σπούδασε σύνθεση στη Μουσική Ακαδημία της Ουτρέχτης, με τον Henk Alkema και διεύθυνση ορχήστρας με τον David Porcelyn και τον Kenneth Mongomery. Παράλληλα συνεργάστηκε με την Ακαδημία Θεάτρου της Ουτρέχτης σε μουσικοθεατρικές παραγωγές και σεμινάρια. Με τριετή υποτροφία που έλαβε από το ΄Ίδρυμα Α. Ωνάσης", συνέχισε και ολοκλήρωσε το 1993 τις σπουδές του στη σύνθεση με καθηγητή τον Tristan Keuris. Την περίοδο 1993-95 διεύρυνε τις γνώσεις του στη σύνθεση δίπλα στον καθηγητή Δημήτρη Τερζάκη, στην Μουσική Ακαδημία της Βέρνης.

¶λλες δραστηριότητες συμπεριλαμβάνουν συμμετοχές στο Σεμινάριο Σύγχρονης Μουσικής στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας το 1992 και -με υποτροφία από το International Dance Trust- στο Διεθνές Σεμινάριο για Επαγγελματίες Συνθέτες και Χορογράφους στο Ουέiκφιλντ της Αγγλίας, το 1993. Επίσης έχει συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο για το Λιμπρέτο (¶μστερνταμ, 1996), στο Συνέδριο για το Μουσικό Θέατρο (Βόλος, 1998) και στη Συνάντηση Ευρωπαίων Σκηνοθετών και Επαγγελματιών του Θεάτρου (Θεσσαλονίκη 2002).

Αντιπροσώπευσε την Ελλάδα το 1991,στο Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το έργο του Τάμα. Το 1992 το μελόδραμα Μήδεια βραβεύτηκε από τον Δήμο της Ουτρέχτης. Το 1996, με τη σύνθεση Agnus Dei, συμμετείχε στο πρόγραμμα εκδηλώσεων της Κοπεγχάγης, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Το 2000 αντιπροσώπευσε την Ελλάδα στην Μπιενάλε του Τορίνο, όπου έγινε και ένα αφιέρωμα στο συνολικό συνθετικό του έργο. Toν Οκτώβριο του 2001 συμμετείχε στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Rising Stars, με τη σύνθεση "EURO" για κλαρινέτο και πιάνο - παραγωγή του European Concert Halls Organisation.

Το 1997 ίδρυσε μαζί με το σκηνοθέτη Philip Curtis το Music Theatre Group Amsterdam με σκοπό την παραγωγή έργων μουσικού θεάτρου. Δουλειές αυτής της ομάδας υπήρξαν οι The Sofa και Rainbow for Rimbaud στις οποίες υπέγραψε τη μουσική και τη σκηνοθεσία. Η μουσικοθεατρική κωμωδία The Sofa επιχορηγήθηκε από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα "Καλειδοσκόπιο".
Το φθινόπωρο του 2000 ίδρυσε μαζί με τις ηθοποιούς Τζ. Δαλιάνη, Μ. Καλλιμάνη και Δ. Σαριδάκη την Ομάδα Μουσικού Θεάτρου ΟΠΕRΑ. Η πρώτη παραγωγή αυτής της ομάδας- Οι Σοφολογιότατες, του Μολιέρου- παρουσιάστηκε τον Μάiο του 2001.
Η δεύτερη παραγωγή- το Κοίτα με- παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2002, σε μουσική και σκηνοθεσία του ίδιου.

Έργα του έχουν παιχτεί σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις από διάφορα μουσικά σύνολα , ενώ έχει συνεργαστεί με χορογράφους, σκηνοθέτες, ποιητές και εικαστικούς καλλιτέχνες. Έχει διδάξει σε πολλά σεμινάρια μουσικού θεάτρου στην Ολλανδία, στην Αγγλία, στην Δανία, στην Ιταλία και στην Ελλάδα. Από τον Σεπτέμβριο του 2001 διδάσκει 'Μουσική στο Θέατρο' στο Εργαστήρι Υποκριτικής και Σκηνοθεσίας του Εθνικού Θεάτρου.