Μηνάς Αλεξιάδης

Κατάλογος συνθετών

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. ¶ρχισε μαθήματα πιάνου σε πολύ μικρή ηλικία (6 ετών) και μελέτησε διαδοχικά με τους Έρα Θεοδώρου, Μαρίκα Παπαϊωάννου και Γιώργο Πλάτωνα. Από το 1975 άρχισε να ασχολείται συστηματικά με τη τζαζ, τον αυτοσχεδιασμό και τη ζωντανή ηλεκτρονική μουσική. Το 1978 ξεκίνησε ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Γιάννη Ιωαννίδη στο Ορφείο Ωδείο και στο Ωδείο «Ν. Σκαλκώτας» μέχρι το 1984. Το 1984 συνέχισε τις σπουδές του την Ανώτατη Μουσική Σχολή «R. Schuman» του Ντύσελντορφ στην τάξη του G?nther Becker απ? όπου αποφοίτησε το 1986 με δίπλωμα σύνθεσης και ηλεκτρονικής μουσικής. Το τελευταίο έτος των σπουδών του (1985-86) ήταν υπότροφος του Γερμανικού Ιδρύματος Ακαδημα?κών Ανταλλαγών (DAAD). Παράλληλα σπούδασε στη Νομική Αθηνών (πτυχίο 1985) και συμμετείχε σε πολλές συναυλίες τζαζ και ζωντανής ηλεκτρονικής μουσικής στην Ελλάδα και τη Γερμανία.

Έχει συμμετάσχει και βραβευθεί σε πολλούς διαγωνισμούς. Το 1985 αντιπροσώπευσε τη σχολή του στο Τελ-Αβίβ με το έργο Ιχνηλασία. Το 1986 έλαβε μέρος στο Διεθνές Βήμα Συνθετών της UNESCO, στις Βρυξέλλες με το ίδιο έργο ενώ έφτασε στους τελικούς του διεθνούς διαγωνισμού σύνθεσης του Πανεπιστημίου της Βοστώνης με το έργο του Δωδεκαγών. Το 1991 αντιπροσώπευσε την Ελληνική Ραδιοφωνία στην Ευρωπαϊκή Συνάντηση Βορρά-Νότου, με το έργο Επωδός (1990). Δύο φορές του απονεμήθηκε το δεύτερο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης της Στέγης Γραμμάτων και Καλών Τεχνών (Μεταμφίεσις, 1987/ Ελεγείο, 1990). Το 1995 έλαβε το πρώτο βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σύνθεσης «Εις μνήμη Γιάννη Α. Παπαϊωάννου» για το έργο του Τρία αρχαϊκά σχέδια.

Τα περισσότερα έργα του έχουν γραφτεί κατόπιν παραγγελίας ή ανάθεσης από διάφορους φορείς και μουσικά σύνολα: Φεστιβάλ Ηρακλείου Κρήτης (Ad Concordatum, 1985), Φεστιβάλ Πάτρας (Στη γαλαρία, 1986), Ελληνικού Μουσικού Κύκλου (Απόψε, 1988), Ελληνικής Ραδιοφωνίας (Cantus Infirmus, 1989), Συμφωνικής Ορχήστρας του Πάζαρτζικ Βουλγαρίας (Cantus Infirmus ΙΙ, 1989), Ελληνικού Συγκροτήματος Σύγχρονης Μουσικής (Κοντσερτίνο Συστημάτων, 1991) Φιλαρμονικής Δωματίου Καρλσρούης (¶σμα εωθινόν, 1991), Alea III Βοστώνης-Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Εδάφου Νόμος, 1992 / Διάχρωμον, 1993), Oρχήστρα των Χρωμάτων (Κοντσέρτο για τρομπέτα και ορχήστρα, 1992), Όπερα της Φρανκφούρτης - Παγκόσμιο Φεστιβάλ Μουσικής (όπερά Viva la vida, 1994, που παρουσιάστηκε το 1996 και στην Αθήνα από την Ε.Λ.Σ.).

Έργα του έχουν παιχτεί στην Ελλάδα, στις Σκανδιναβικές χώρες, την Κύπρο, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Βουλγαρία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Ελβετία, Αυστραλία, ΗΠΑ και έχουν δισκογραφηθεί και μεταδοθεί από ραδιοφωνίες διεθνώς. Έχει συνθέσει μουσική δωματίου, συμφωνική, ηλεκτρονική μουσική, μουσική για μπαλέτο, για το θέατρο (Θέατρο Έρευνας, Νέα Σκηνή Τέχνης, Θεατρική Εταιρεία Αξάνα) και για τον κινηματογράφο (Θεσσαλονίκη - Τρείς ¶νεμοι) με πιο πρόσφατη παραγωγή τη μουσική για τη βωβή και μοναδική ταινία που σκηνοθέτησε ο B. Brecht, Mysterien eines Frisiersalons (Τα μυστήρια ενός κουρείου).

Παράλληλα με τη συνθετική του δραστηριότητα εργάστηκε ως παραγωγός εκπομπών για την Ελληνική Ραδιοφωνία (Α? Πρόγραμμα, 1988-89/ Γ? Πρόγραμμα 1989-95). Την περίοδο 1992-97 διετέλεσε διευθυντής του Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας. Σήμερα, διδάσκει στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας όπου είναι και καλλιτεχνικός διευθυντής στα παραρτήματα Πειραιώς, Κηφισιάς και Πατησίων. Από το 1991 είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.
Στα έργα του, όπως ο ίδιος λέει, χρησιμοποιεί κυρίως ετεροφωνικές επεξεργασίες με φθογγικό υλικό από την αρχαία, τη βυζαντινή και την ελληνική δημοτική μουσική. Ανέπτυξε μία προσωπική τεχνική, η οποία θα μπορούσε να ονομασθεί τεχνική των γραμμικών ετεροφωνικών μετατροπιών, Σε άλλα έργα του συνενώνει στοιχεία από τη τζαζ και μεταμοντέρνα έντεχνα ιδιώματα.