Μηνάς Μπορμπουδάκης

Κατάλογος συνθετών

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Μηνάς Μπορμπουδάκης γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1974 στο Ηράκλειο Κρήτης όπου σε ηλικία τεσσάρων ετών πήρε τα πρώτα του μαθήματα πιάνου. Απο το 1985 φοίτησε στην τάξη πιάνου και θεωρητικών του Γ. Καλούτση απ΄όπου το 1992 πήρε το πτυχίο πιάνου και αρμονίας. Συνέχισε τις σπουδές του με τους Olaf Dressler και Urzula Mitrenga (πιανο), Wilfried Hiller και P. M. Hamel (σύνθεση) στις ακαδημίες του Μονάχου και Αμβούργου αποφοιτώντας με τα αντίστοιχα διπλώματα. Οι σπουδές του πλαισιώθηκαν απο Masterclass/ σεμινάρια σύνθεσης και πιάνου με τους George Crumb (1994 Πράγα), Wilfried Hiller (1995/96 Μπαϋρώιτ), Luciano Berio (1998 Schleswig-Holstein Festival), Wolfgang Rihm (2000 Mozarteum Σάλτσμπουργκ) Alexander Nasedkin (1994 Μόναχο) και Rudolf Kehrer (1997 Μόναχο).

Παράλληλα με τις σπουδές του συμμετείχε τόσο σαν συνθέτης όσο και σαν πιανίστας σε διάφορα φεστιβάλ ανα την Ευρώπη και την Ιαπωνία όπως η Biennale του Μονάχου, το φεστιβάλ Ηρακλείου, το φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής της ραδιοφωνίας του Saarbrucken, το φθινοπωρινό φεστιβάλ σύγχρονης μουσικής της Μόσχας, την ΕΧΡΟ 2000 του Αννόβερου, το φεστιβάλ νέων του Μπαϋρώιτ, το διεθνές φεστιβάλ μουσικής δωματίου του Gidon Kremer στο Lockenhaus, το φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης "les museiques" στην Βασιλεία.

Του εχουν ανατεθεί παραγγελίες απο τις ορχήστρες της βαυαρικής ραδιοφωνίας "Symphonie- και Rundfunkorchester des Bayerischen Rundfunks" απο την ορχήστρα της νοτιοδυτικής ραδιοφωνίας της Στουτγαρδης "SWR Sinfonieorchester" απο την ορχήστρα του διεθνώς αναγνωρισμένου βιολονίστα Gidon Kremer "Kremerata Baltica" απο την ορχήστρα δωματίου "Schlo? Werneck", από την ΕΧΡΟ 2000 του Αννόβερου, από το οργανισμό του μεγάρου μουσικής του Μονάχου Kulturkreis Gasteig κ.α.

Σαν σολίστ έχει συμπράξει με την Sinfonietta Belgrad, και με την Bayerische Kammerphilharmonie στο πρώτο του κοντσέρτο για πιάνο, καθώς επίσης σαν μαέστρος με την Kremerata Baltica. Επίσης έχει συνεργαστεί με την "Ορχήστρα των Χρωμάτων" και την "Καμεράτα" Ορχήστρα των Φίλων Μουσικής. Στο πιανιστικό του ρεπερτόριό εντάσσονται εκτός απο δικά του έργα κατα το πλείστον έργα σύγχρονων συνθετών. Στους στενούς συνεργάτες του συμπεριλαμβάνονται επίσης ονόματα όπως ο Peter Sadlo (κρουστά), ο Gidon Kremer (βιολι), η Kozue Sato (φλάουτο) , ο Αντρέας Σκούρας (πιάνο), κ.α.

Έργα του έχουν ηχογραφηθεί απο την ελληνική, βαυαρική, νοτιογερμανική, ιαπωνική, ραδιοφωνία και τηλεόραση και τις δισκογραφικές εταιρείες Plane, και Traurige Tropen. Η τελευταία του δισκογραφική παραγωγή "Chorochronos" (Χωρόχρονος) εμπεριέχει όλα του τα έργα για κρουστά και κυκλφορεί απο την εταιρεία Cavalli Records. Η μουσική του Μηνά Μπορμπουδάκη έχει εκδοθεί απο τον οίκο Moseler Verlag Wolfensbuttel.

Το 1995 του απονεμήθηκε η υποτροφία "Richard-Strauss Stipendium" και το 2000 η υποτροφία τών θερινών σεμιναρίων του Mozarteum στο Σάλτσμπουργκ ενώ το 2002 βραβεύτηκε στον διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης G. Bialas, μεταξύ 192 έργων, το έργο του "Κράματα" για ενόργανο σύνολο. Από το 1999 είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και της Εταιρείας Γερμανών Συνθετών.

Στη μουσική του συνδυάζει στοιχεία ελληνικής και αρχαίας ελληνικής μουσικής με ιδέες και τεχνικές της δυτικοευρωπαϊκής σύγχρονης δημιουργίας.