Κωστάντια Γουρζή

Κατάλογος συνθετών

Βιογραφικό Σημείωμα

Η Κωνστάντια Γουρζή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1962. Έκανε μουσικές σπουδές στο Ελληνικό Ωδείο (1969-83) και στο Ωδείο Νίκος Σκαλκώτας (1984-87) με τους Κ. Γαϊτάνο (πιάνο), Γιάννη Σπυρόπουλο (θεωρητικά), Μιχάλη Τραυλό (θεωρητικά, σύνθεση) και Λουκά Καρυτινό (διεύθυνση ορχήστρας).

Το διάστημα 1988-1992 σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Τεχνών του Δυτικού Βερολίνου (1987-92) με τους Φ. Μ. Μπέγιερ, Φ. Μ. Όλμπρις (σύνθεση) και Χ. Μ. Ράμπενσταϊν (διεύθυνση ορχήστρας). Από το 1980 και κατά τη διάρκεια των σπουδών της πήρε μέρος σε διεθνή σεμινάρια και ευρωπαϊκά masterclasses πιάνου (με τους Υ. Λεφεμπύρ στο Παρίσι, Ν. Μαγκάλοφ στη Γενεύη, Ε. Π. ¶ξενφελντ στην Ακαδημία του Σάλτσμπουργκ), σύνθεσης και παιδαγωγικών (με τους Ντ. ντε λα Μοτ, Λ. Νόνο, Κ. Στοκχάουζεν, Χ. Β. Χέντσε, Γκ. Κούρταγκ, σεμινάρια του Ντάρμσταντ) και διεύθυνσης ορχήστρας (με τους Κ. Αμπάντο, Κ. Μ. Τζουλίνι, Μπ. Χάιτινκ, Ο. Κοχ, Π. Έτβος).

Τα δύο τελευταία χρόνια των σπουδών της στο Βερολίνο ήταν υπότροφος του ιδρύματος «Αλέξανδρος Ωνάσης». Έχει λάβει υποτροφίες από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού για το σεμινάριο σύνθεσης χορευτικής μουσικής (1985), από το «Ταμείο Αρωγής Γερμανικών Τεχνών» (1988), από το Ίδρυμα Φραντς-Γκρότε (1989) και από το σύλλογο «Μουσηγέτης» (1989-91). Το 1993 και 1994 πήρε τη γερμανική υποτροφία DAAD για το διεθνές πρόγραμμα «Zeitzonen» (Χρονικές ζώνες) το οποίο ανέπτυξε η ίδια.

Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ήταν δημιουργός διαφόρων μουσικών συνόλων και συμμετείχε σε διαγωνισμούς όπως στον Διεθνή Διαγωνισμό Σύνθεσης Φ. Μέντελσον (αΆ βραβείο), στον Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας του Γερμανικού Συμβουλίου Μουσικής (αΆ βραβείο), στον Πρώτο Διεθνή Διαγωνισμό Διεύθυνσης Ορχήστρας για Σύγχρονη Μουσική (βΆ βραβείο). Το 1991 ύστερα από ανάθεση του Υπουργείου Πολιτισμού του Βερολίνου συνέθεσε το AC Piano Forte για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Mozart.

Το 1990, μετά την πτώση του τείχους, όταν δημιουργήθηκε η πρώτη Ορχήστρα Νέων Ανατολικού και Δυτικού Βερολίνου, ανέλαβε, έπειτα από διαγωνισμό, τη διεύθυνσή της και περιόδευσε με αυτήν στην Ισπανία. Το 1991 δημιουργεί το μουσικό σύνολο «attacca berlin», το οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα υπό τη διεύθυνση της πραγματοποιώντας εκδηλώσεις στην ανατολική και δυτική Ευρώπη.

Ως μαέστρος ενδιαφέρεται όχι μόνο για την ερμηνεία του κλασικού ρεπερτορίου αλλά κυρίως, ίσως και λόγω της συνθετικής της ιδιότητας, για την αναζήτηση και την παρουσίαση νέων συνθετών. Έχει εμφανιστεί μεταξύ άλλων με τη Φιλαρμονική του Χάλλε, τη Συμφωνική Ορχήστρα του Βερολίνου, τη Φιλαρμονική Σαβάρια του Φεστιβάλ Μπάρτοκ της Ουγγαρίας, με διάφορες ορχήστρες νέων, με την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας του Ζάαρμπρικεν, της Κολωνίας, με το Ensemble Klangforum Wien και την Όπερα του ΄Εσσεν. Το 1994-95 ήταν βοηθός του Κ. Αμπάντο στη Φιλαρμονική του Βερολίνου.

Το 1993 παίχτηκε από την «Καμεράτα» το έργο της Παιχνίδια τΆουρανού και του νερού στο Μέγαρο Μουσικής. Τον Μάρτιο 1996 διηύθυνε για πρώτη φορά στο Μέγαρο Μουσικής την Ορχήστρα των Χρωμάτων ενώ το 1997 διηύθυνε την «Καμεράτα» στην όπερα του Ν. Μαμαγκάκη Η Όπερα των Σκιών.

Από το 1993 συνεργάζεται στενά με τον Ούγγρο συνθέτη Γκ. Κούρταγκ. Έργα της, κυρίως ύστερα από ανάθεση, παίζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Ρωσία, Ρουμανία, Γαλλία κ.α.).

Τα δύο τελευταία χρόνια δίνει σεμινάρια στην Ακαδημία Τεχνών του Βερολίνου με θέμα: «Σημειογραφία στη σύγχρονη μουσική: πραγματοποίηση και ερμηνεία της» σε συνδυασμό με το Πρόγραμμα Zeitzonen. Πρόσφατα (1997) άρχισε τη συνεργασία της με το σύνολο «Ensemble Kφln». Αυτή την περίοδο ετοιμάζει την έκδοση του βιβλίου της για παιδιά "Νότες και χρώματα ανταμώνουν".