Μιχάλης Γρηγορίου

Κατάλογος συνθετών

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Μιχάλης Γρηγορίου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Είναι γιος του σκηνοθέτη Γρηγόρη Γρηγορίου και της ποιήτριας Μαρίας Παπαλεονάρδου. ¶ρχισε μαθήματα πιάνου με την Καίτη Παπαλεονάρδου σε ηλικία 5 ετών. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Ε.Μ.Π. (πτυχίο 1973) ενώ παράλληλα μελέτησε θεωρητικά και σύνθεση με τον Γ.Α.Παπαϊωάννου.

Ξεκίνησε την συνθετική του δραστηριότητα το1971. Τα πρώτα του έργα, αναπόφευκτα επηρεασμένα από τα ευρωπαϊκά πρωτοποριακά ρεύματα που κατέκλυζαν την Ελλάδα την εποχή εκείνη, περιλάμβαναν μουσική ηχητικών μαζών, κλάστερς, ηχητικές επιφάνειες, γραφικές παρτιτούρες και μορφικές δομές τύπου Πεντερέτσκυ, Λουτοσλάφσκυ κ.λ.π.(Από ένα έργο του Λουίτζι Νόνο, 1971). Το 1975, και αφού εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στην έδρα της Φιλοσοφίας του Ε.Μ.Π.(1973-75), επιλέγοντας ως θέμα διδακτορικής διατριβής την Ψυχολογία της αισθητικής αντίληψης, εγκατέλειψε ορισμένους μύθους που περιέβαλαν τον όρο πρωτοπορία, στάση που φάνηκε χαρακτηριστικά και στο έργο Ανεπιστρεπτεί (1975).

Το 1982 στράφηκε στα συνθεσάιζερ (συνθετητές), όργανα που του επέτρεψαν να ελέγχει όλο το φάσμα αναφορών που έφερε ο μοντερνισμός (Farewellw to the sea, 1982/ Σελεφαΐς, 1988/ Νυχτερινή προβολή, 1990/ When we went to see the end of the world, 1990).Παρόλο που το πρωτοποριακό του έργο Σεπτέτο (1973), είχε εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο «Διεθνές Βήμα Συνθετών» της UNESCO το 1977, ο συνθέτης δεν δίστασε να επανέλθει συμβολικά στο σύστημα της τονικότητας, ξαφνιάζοντας τους τότε υπέρμαχους της πρωτοπορίας, με το έργο του Regression που παρουσιάστηκε στο Ηρώδειο το καλοκαίρι του 1984.

Αν και έχει ασχοληθεί και με τις πιο σύνθετες μορφές οργανικής μουσικής, ο Μιχάλης Γρηγορίου επιστρέφει πάντα στο τραγούδι ως πρώτη πηγή έμπνευσης (Τραγούδια 1965-72, ενορχηστρωμένα το 1990 με τίτλο Τραγούδια της Χριστίνας / Ανεπίδοτα γράμματα, 1976-77/ Η αγάπη είναι φόβος, 1979 / Ο Οδυσσέας στο ποτάμι, 1980-81).

Από το 1971 που άρχισε να συνθέτει, έχει γράψει 72 έργα όπου περιλαμβάνονται έργα για ορχήστρα, για χορωδία και σολίστες, έργα μουσικής δωματίου, έργα για πιάνο, κύκλους τραγουδιών, έργα για συνθεσάιζερ. Έχει επίσης συνθέσει μουσική για τον κινηματογράφο, για το θέατρο και την τηλεόραση καθώς και για χορό. Τον Οκτώβριο του 1996 πρόκειται να κυκλοφορήσει σε CD το ορατόριό του Σκοτεινή Πράξη, βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Τάσου Λειβαδίτη, με την Ορχήστρα των Χρωμάτων και την χορωδία Fons Musicalis.

Το 1986 εκπρoσώπησε την Ελλάδα στο «International Dance Course for Professional Composers and Choreographers» στο Surrey της Αγγλίας. Το 1994 εκπροσώπησε την Ελλάδα ως μέλος της κριτικής επιτροπής απονομής του διεθνούς βραβείου σύνθεσης Valentino Bucchi στη Ρώμη.

O Μιχάλης Γρηγορίου έχει συνεργαστεί για πολλά χρόνια με την Ελληνική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση ξεκινώντας από το 1975. Υπήρξε παραγωγός και μέλος της ομάδας προγραμματισμού (1975-80), επικεφαλής του τμήματος σοβαρής μουσικής της ΕΤ1 (1981) και μέλος πενταμελούς επιτροπής στη διεύθυνση του Τρίτου Προγράμματος (1982) καθώς και στα προγράμματα της κλασσικής μουσικής της ΕΤ2. Από το 1985 μέχρι το 1994 συνεργάστηκε ως παραγωγός της σειράς εκπομπών «Το μουσικό εργαστήρι του Τρίτου», με σκοπό την προώθηση της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας.

Ίδρυσε και διευθύνει την «Εταιρεία μουσικής και θεάματος», που διοργανώνει κύκλους σεμιναρίων φεστιβάλ μουσικά εργαστήρια και συναυλίες. Έχει μεταφράσει πολλές θεωρητικές μελέτες πάνω στη μουσική (βλ. Μεταφράσεις) και έχει συγγράψει το δίτομο εκπαιδευτικό βιβλίο «Μουσική για παιδιά και έξυπνους μεγάλους». Το 1984 συμμετείχε στην ομάδα που συνέταξε την «Πρόταση για την μουσική εκπαίδευση στα Δημοτικά Σχολεία» για λογαριασμό του Υφ.Νέας Γενιάς, ενώ από το 1994 ανέλαβε την καλλιτεχνικη διεύθυνση του Πρότυπου Μουσικού Κέντρου Πειραιά. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών.

ΓΡΑΠΤΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

  • «Μουσική για παιδιά και έξυπνους μεγάλους» εκδόσεις Νεφέλη 1994

ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ

  • «Μουσική Ποιητική», του Ι.Στραβίνσκυ εκδόσεις Νεφέλη 1980
  • «Μουσική και φαντασία», του Α.Κόπλαντ εκδόσεις Νεφέλη 1980
  • «Η έκφραση της ανθρώπινης μουσικότητας», του Μπλάκινγκ εκδόσεις Νεφέλη 1981
  • «Μουσική- Κοινωνία- Εκπαίδευση», του Κ.Σμωλ εκδόσεις Νεφέλη 1983
  • «Η ιστορία της ορχήστρας», του Π.Μπέκερ εκδόσεις Νεφέλη 1989