Βαγγέλης Κατσούλης

Κατάλογος συνθετών

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949. Παρακολούθησε μαθήματα μουσικής με το συνθέτη Γ.Α. Παπαϊωάννου και τον πιανίστα Γ.Θ. Παπαδόπουλο. Στη συνέχεια, σπούδασε στην Ιατρική και τη Μουσική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γκίσεν στη Γερμανία.

Η μουσική του, μέχρι το 1979, κινείται στα πλαίσια της avant garde της εποχής και εμφανίζει ιδιαίτερη συγγένεια με την πολωνική σχολή (Πεντερέτσκι, Λουτοσλάφσκι). Το 1979 στρέφεται προς το μινιμαλισμό, ενώ τρία χρόνια αργότερα δοκιμάζει να εισάγει στην αισθητική αυτή στοιχεία από το χώρο της τζαζ και του ροκ. Ταυτόχρονα, αρχίζει να συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με μια ομάδα μουσικών με στόχο τη συλλογική δημιουργία. Μερικά έργα αυτής της περιόδου ακολουθούν κυρίως τις επιδράσεις της τζαζ και του ροκ μαζί με ένα νέο στοιχείο, αυτό του αυτοσχεδιασμού. Το 1981 έλαβε, για τη συνέχιση του συνθετικού του έργου, χορηγία από το American Foundation for Performance Arts.

Από το 1983, η χρήση της σύγχρονης μουσικής τεχνολογίας γίνεται ένα όλο και πιο σημαντικό στοιχείο στη μουσική του Β. Κατσούλη και επιχειρείται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αξιοποίηση των επιτευγμάτων της, χωρίς όμως να υποβιβάζεται ο ανθρώπινος παράγοντας ή να υποτιμάται η δημιουργική προσφορά του μουσικού. Πρόσφατα, και ίσως σαν μία φυσική εξέλιξη μέσα απΆ όλα αυτά τα στάδια, στράφηκε προς την αναζήτηση όλο και πιο λιτών μέσων σε μια πορεία που πιθανώς οδηγεί πιο άμεσα στην ουσία.

Στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων, ο Βαγγέλης Κατσούλης ασχολήθηκε παράλληλα και με άλλα είδη μουσικής, όπως η μουσική για τον κινηματογράφο, το θέατρο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο. Το 1994 βραβεύτηκε στο Ελληνικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου με το βραβείο καλύτερης μουσικής. Ιδιαίτερα σημαντικές για τον ίδιο υπήρξαν οι συνεργασίες του με διάφορους Έλληνες και ξένους χορογράφους και η δημιουργική αυτή επαφή με άλλους τομείς της τέχνης φαίνεται να ασκεί όλο και μεγαλύτερη επίδραση στη μουσική του.

Από του 1975 και για αρκετά χρόνια υπήρξε συνεργάτης του Μάνου Χατζιδάκι και παραγωγός ραδιοφωνικών προγραμμάτων στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

Το ενδιαφέρον του για τη μουσική τεχνολογία τον οδήγησε στη δημιουργία ανεξάρτητης δισκογραφικής εταιρείας, ιδιωτικού στούντιο ηχογραφήσεων και την ενασχόληση του με τις δισκογραφικές παραγωγές.

Ο Βαγγέλης Κατσούλης από το 1975 έως σήμερα είναι πάντα σε επαφή με το κοινό καθώς έργα του παίζονται επανειλημμένως στην Ελλάδα και το εξωτερικό.