Βασίλης Κόκκας

Κατάλογος συνθετών

Βιογραφικό Σημείωμα

Γεννήθηκε στην Αθήνα τo 1965. To 1976 άρχισε μαθήματα πιάνου με την Ελένη Κεραμέα. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο πιάνο, με την Ντόρα Μπακοπούλου, φλάουτο, μουσική δωματίου, και ανώτερα θεωρητικά και σύνθεση με τον Μιχάλη Τραυλό. Το 1985 παρακολούθησε με υποτροφία από το Centre Acanthes, το σεμινάριο σύνθεσης του Ι. Ξενάκη στους Δελφούς. Το 1990 εγκαθίσταται στο Βερολίνο όπου σπούδασε σύνθεση με τον Walter Zimmermann στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου και ηλεκτροακουστική μουσική στο στούντιο του Τεχνικού Πανεπιστημίου. Το 1994 συμμετείχε στο εργαστήρι σύνθεσης του Ensemble Modern με το έργο του Fowl, Fish, Beast was flown, was swum, was walkd. Το 1996 αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών με τη διπλωματική εργασία Ναυσιπλοϊα εν μεταμορφώσει (ανάλυση του έργου του Christian Wolf) και το ομώνυμο συμφωνικό έργο. Μετά την αποφοίτησή του ανέπτυξε ανεξάρτητη καλλιτεχνική δραστηριότητα στο Βερολίνο διδάσκοντας πιάνο, θεωρητικά και σύνθεση. Το 1997 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του συνόλου σύγχρονης μουσικής Mosaik, του οποίου είναι συνιδρυτής, διοργανώνοντας σειρά συναυλιών σύγχρονης μουσικής στο Βερολίνο και σε άλλα μέρη. Για το έτος 1998-99 έλαβε υποτροφία εργασίας από το Elektroakustisches Studio der Akademie der Kόnste, Βερολίνο, για τη σύνθεση της μουσικής της ταινίας Virjule. Das innere Berlin του M.Zeitler. Από το 1998 διδάσκει στην ανώτατη σχολή Καλών Τεχνών του Βερολίνου επιμελούμενος την ομάδα «ΑΦΗ - Μουσική και Αρχιτεκτονική».

Έργα του έχουν παιχθεί σε συναυλίες (Kunst in der Hohenzollenkirche, Hdk Berlin - Neue Musik im Foyer, Kρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης κ.α.) και φεστιβάλ (Fest der Akademie der Kόnste Berlin, Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Ακαδημιών Freiburg, Was Hφren wir? κ.α.), στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχουν μεταδοθεί από ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά κανάλια της Γερμανίας και της Ελβετίας. Ασχολείται επίσης με τη σύνθεση μουσικής για τον κινηματογράφο με συμμετοχές και διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ (Δράμα: Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, 1997, Infernale, 1998, Surreale - Festival des Surrealistischen Films, 1999).

PERFORMANCES

α. Ατομικές

  • 1995 wirings, σκηνική ηχητική εγκατάσταση με ένα ποίημα του Σεφέρη (Σύνδεσμος Επιστημόνων Βερολίνου)
  • 1996 Waiting for News, δίκτυο παρασιτικών <αρχείων MIDI (The WELL - Whole Earth ΅lectronic Link)

β. Ομαδικές

  • 1985 επέμβαση χωρίς άλλοθι (υπερσυντέλικος, Αθήνα)
  • 1997 Nullpoint Datapiano - αυτοσχεδιασμός για δύο απομακρυσμένους από το κοινό και μεταξύ τους πιανίστες, συνδεδεμένους ψηφιακά μέσω τηλεφωνικού δικτύου telecom, Max patches και sampler

Διαλέξεις

  • 1995 Η φερμάτα και το χάος στην πρώτη του Μάλερ, Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • 1996 Μουσική Ναυσιπλοΐα, Πάντειο Πανεπιστήμιο
  • 1997 Μουσική Τοπογραφία, Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης