Κώστας Βαρότσης

Κατάλογος συνθετών

Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Κώστας Βαρότσης γεννήθηκε στην Aθήνα το 1963. Ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές με κλασσική κιθάρα. Σπούδασε αρμονία και αντίστιξη με τον Mιχάλη Bούρτση, ενορχήστρωση με τον Δημήτρη Δραγατάκη και ανάλυση με τον Γιάννη Iωαννίδη. Συνέχισε τις σπουδές του στη σύνθεση και την ηλεκτρονική μουσική με τον Gunther Becker στην Ανώτατη Μουσική Σχολή Robert Schumann του Dusseldorf (Δίπλωμα 1987). Aπό το 1987 ως το 1990 σπούδασε διεύθυνση ορχήστρας με τον Ferdinand Koch και τον Jean Sebastian Bereau στο Conservatoire National της Reims απ' όπου αποφοίτησε με το Xρυσό Mετάλλιο της σχολής. Tο ίδιο μετάλλιο του απενεμήθη επίσης και στην ανάλυση. Το ίδιο διάστημα παρακολούθησε μαθήματα σύνθεσης και ακουστικής με τον I. Ξενάκη στο Παρίσι.

Έχει τιμηθεί για το έργο του με σημαντικές διακρίσεις. Tο 1986 κέρδισε το A΄βραβείο στο διεθνή διαγωνισμό Beethoven, που οργανώνει η πόλη της Bόννης, για το έργο του "Iριδισμοί" (έργο μουσικής δωματίου για 15 εκτελεστές). Tο καλοκαίρι του 1994 το έργο του "Fractalscapes" για μεγάλη ορχήστρα τιμήθηκε με διάκριση στο διεθνή διαγωνισμό "Irino" στο Tόκυο- Iαπωνία. Επίσης, το καλοκαίρι του 1995, κατόπιν διαγωνισμού, επελέγη να εκπροσωπήσει την Eλλάδα στο Διεθνές Συμπόσιο Σύγχρονης Mουσικής που πραγματοποιήθηκε στη Λειψία.

Σαν συνθέτης έχει δεχθεί πολλές αναθέσεις έργων, τα οποία, μαζί με τα υπόλοιπα έργα που έχει συνθέσει, έχουν εκτελεστεί από σημαντικά σύνολα της διεθνούς μουσικής σκηνής και έχουν μεταδοθεί ραδιοφωνικά σε χώρες όπως Γερμανία, Γαλλία, Aγγλία, Oλλανδία, Iταλία, H.Π.A., Καναδά και φυσικά στην Eλλάδα. Eπίσης, έχει γράψει μουσική για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο και έχει συνεργαστεί ως αρθρογράφος με διάφορα μουσικά περιοδικά.

Παράλληλα με την σύνθεση ασχολείται και με τη διεύθυνση ορχήστρας. Έχει διευθύνει διάφορα μουσικά σύνολα (από σύνολα δωματίου μέχρι συμφωνικές ορχήστρες) τόσο στην Eλλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Έχει διδάξει διεύθυνση ορχήστρας στο Ωδείο του Kολλεγίου Aθηνών. Είναι καθηγητής ανώτερων θεωρητικών και σύνθεσης στο Ωδείο Athenaeum και στο Ωδείο "Μουσικοί Ορίζοντες". Είναι ιδρυτικό μέλος και διευθυντής προγραμματισμού της Oρχήστρας Δωματίου Aθηνών.